MailerLite of Mailchimp

MailerLite of Mailchimp?

E-mailmarketing…… vrijwel iedere ondernemer maakt er in meer of mindere mate gebruik van. En e-mailmarketing is anno 2021 veel meer dan alleen af en toe een nieuwsbrief versturen. De online tools die e-mailmarketing mogelijk maken, hebben daar op ingespeeld en worden steeds uitgebreider: e-mails, geautomatiseerde workflows, formulieren, pop-ups, landingspagina’s…. het hoort er allemaal bij. En er zijn steeds meer spelers op de markt.

In mijn rol als virtual assistant ben ik dagelijks met e-mailmarketing bezig, voor mijzelf en vooral voor mijn klanten. Daarbij maak ik gebruik van verschillende tools zoals ActiveCampaign (MailBlue) of Mailchimp. Maar steeds vaker kies ik voor MailerLite; een in Nederland minder bekende – en minder gebruikte – optie. En daar mag beste verandering in komen. MailerLite is namelijk de perfecte tool voor iedere ondernemer die op zoek is naar de juiste balans tussen eenvoud en functionaliteit.

MailerLite of Mailchimp?

Het kiezen van de juiste e-mailmarketingtool vereist wat research & testen en voor iedereen kan de juiste optie een andere zijn. Maar als je een betaalbare tool zoekt die met je bedrijf kan meegroeien, is MailerLite in ieder geval een uitstekende optie om in overweging te nemen.

In dit artikel zet ik MailerLite en Mailchimp – de grote concurrent van MailerLite – naast elkaar en geef ik mijn mening over enkele van de belangrijkste e-mailmarketingfuncties.

Gebruiksgemak

Zowel Mailchimp als MailerLite zetten zichzelf in de markt als eenvoudig te gebruiken tools. Maar klopt dat ook?

Aan MailChimp zit wel een zekere leercurve vast. Sommige functies zijn best lastig vindbaar en andere functies zijn minder overzichtelijk en intuïtief in gebruik (zoals lijstbeheer). Maar als je Mailchimp eenmaal onder de knie hebt, is het redelijk eenvoudig in gebruik.

MailerLite is één van de eenvoudigste e-mailmarketingtools die er zijn. Door middel van de overzichtelijke interface is het een heel geschikte tool voor iedereen; ook iemand die nog niet thuis is in de wereld van e-mailmarketing, kan zonder problemen aan de slag met MailerLite.

Mijn winnaar: MailerLite; 1-0 voor MailerLite.

Lijstbeheer

Mailchimp lijsten zijn op zichzelf staand en kunnen niet collectief worden beheerd. Dit kan voor problemen zorgen als je een campagne wilt versturen naar meerdere lijsten en contacten hebt die op twee of meer van deze lijsten voorkomen. Ook worden contacten die op meerdere lijsten staan, meerdere malen in rekening gebracht door Mailchimp. De kosten kunnen hierdoor behoorlijk oplopen. Bovendien heeft Mailchimp het allemaal vrij complex gemaakt door verschillende opties en benamingen; je hebt audiences (contactlijsten), segmenten, tags én groepen. Dit kan behoorlijk verwarrend en onoverzichtelijk worden.

Lijstbeheer in MailerLite is een heel stuk simpeler. Je hebt één hoofdlijst en kunt je contacten filteren op basis van interessegroepen en segmenten. Via automatiseringen kun je het taggen en segmenteren nog verder doorvoeren & automatiseren – zoals het verwijderen van een contactpersoon uit een groep als deze zich bij een andere groep aansluit.

Mijn winnaar: absoluut MailerLite; 2-0 voor MailerLite.

Templates

Zowel Mailchimp als MailerLite beschikken over een bibliotheek met professionele templates
Welke templates de voorkeur hebben, is afhankelijk van je persoonlijke smaak.

Echter, de drag & drop editor van MailerLite is één van de beste op de markt en geeft je veel ruimte voor maatwerk.

Bij MailChimp is een klein aantal e-mail templates beschikbaar bij een gratis account; de rest is toegankelijk bij een betaald account. Bij MailerLite zijn alle e-mail templates alleen beschikbaar bij een betaald account.

Mijn winnaar: allebei prima, dus allebei een punt; 3-1 voor MailerLite.

MailerLite of Mailchimp? | Blog | OnlineTechie
MailerLite e-mail editor
Formulieren

MailerLite en Mailchimp hebben allebei de mogelijkheid om formulieren op te maken en deze te integreren in je website.

Net als de rest van MailerLite’s functies, zijn hun formulieren ongelooflijk eenvoudig in te stellen en alle formulieren zijn 100% mobiel responsive. Ik ben ook fan van de pop-up inschrijfformulieren van MailerLite, die een reeks verschillende sjablonen en weergaveopties bevatten om ze op je website te tonen.

Persoonlijk vind ik bij Mailchimp is het instellen van de formulieren net even wat lastiger en niet alle formulieren lijken mobiel responsive te zijn.

Mijn winnaar: lichte voorkeur voor MailerLite, maar allebei prima, dus allebei een punt; 4-2 voor MailerLite.

Automatiseringen

Mailchimp heeft een breed scala aan automatiseringstriggers, maar waar ik niet zo’n fan van ben, is de automatiseringseditor. Helaas is het allemaal niet zo visueel, waardoor het een stuk minder gebruiksvriendelijk is dan andere tools. Verder zijn multi-step automatiseringen alleen beschikbaar bij een betaald account.

Hoewel MailerLite minder opties heeft dan Mailchimp, is het wel allemaal een stuk visueler en gebruiksvriendelijker. Je kunt workflows starten op basis van campagne acties (zoals opens en geklikte links) of op basis van voorwaarden m.b.t. aangepaste velden en segmenten. Heb je je account gekoppeld aan WooCommerce of Shopify, dan komt nog een aantal e-commerce triggers beschikbaar.

Over het geheel genomen biedt MailerLite meer automatiseringsfuncties tegen een lagere prijs (gratis!), maar Mailchimp biedt de mogelijkheid voor complexere automatiseringen als je bereid bent om je account te upgraden naar “standard” of hoger.

Mijn winnaar: MailerLite (vanwege de gebruiksvriendelijkheid en het feit dat alle gebruikers – ook bij een gratis account – toegang hebben tot de automation mogelijkheden); 5-2 voor MailerLite.

MailerLite of MailChimp? | Blog | OnlineTechie
MailerLite automations
Deliverability

Deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens van de website van EmailToolTester.
Zij doen circa 2 x per jaar uitgebreid onderzoek naar de deliverability van de verschillende e-mailmarketingtools.

In het meest recente onderzoek (maart 2021) komt MailerLite als winnaar uit de bus!
Waar MailerLite een deliverability laat zien van 97%, komt MailChimp niet verder dan 87%….

Klik hier om de complete resultaten van dit onderzoek in te zien.

Winnaar: de cijfers spreken voor zich – MailerLite; 6-2 voor MailerLite.

Rapportages

MailerLite biedt een eenvoudig rapportagedashboard, inclusief de gebruikelijke statikstieken voor opens, kliks, uitschrijvingen, apparaten, etc. én aankoop-tracking voor WooCommerce en Shopify.

Mailchimp biedt diepgaandere analyses, vooral bij het standard-account en hoger. Deze omvatten conversiegegevens waarmee je de ROI kunt berekenen, evenals slimme aanbevelingen en optimalisatie van de verzendtijd.

Winnaar: deze ronde is voor Mailchimp; 6-3 voor MailerLite.

Support

MailerLite
Gratis account: 24/7 e-mail support
Premium account: 24/7 e-mail & live chat support; je krijgt binnen een paar minuten contact met een medewerker

Mailchimp
Gratis account: geen support
Betaalde accounts (Essentials en hoger): 24/7 e-mail & live chat support; je moet wel eerst de kennisbank door voor je contact krijgt met een medewerker en dat kan soms even duren.

Winnaar: MailerLite; 7-3 voor MailerLite.

Kosten

MailerLite PremiumMailchimp Essentials
1000 contacten$ 10$ 20
5000 contacten$ 30$ 52
10.000 contacten$ 50$ 78
25.000 contacten$ 120$ 200
50.000 contacten$ 210$ 270

Gratis accounts
MailerLite: tot 1.000 contacten/12.000 e-mails per maand.
MailChimp: tot 2.000 contacten/10.000 e-mails per maand.

Goed om te weten
Bij het gratis account van MailerLite zijn automations en onbeperkte gebruikersaccounts & lijsten inbegrepen. Het is ook een pluspunt dat je met het betaalde Premium account altijd onbeperkt e-mails kunt versturen.
Om de automation mogelijkheden van Mailchimp te kunnen gebruiken, moet je upgraden naar een standard account. Als je behoefte hebt aan geavanceerde segmentatie, vergelijkende rapporten en eersteklas ondersteuning, moet je upgraden naar een premium account.

Mijn winnaar: MailerLite; 8-3 voor MailerLite.

Conclusie

Voor mij is MailerLite de absolute winnaar!

Ik raad je aan om MailerLite uit te proberen als je op zoek bent naar een lichtgewicht tool met goede functionaliteit tegen een betaalbare prijs.

MailerLite doet zijn naam eer aan – het is een geweldig lichtgewicht programma. Het neemt alle goede onderdelen van de beste e-mailmarketingtools en maakt de rest niet al te ingewikkeld. Dit wil niet zeggen dat MailerLite te eenvoudig of saai is om te gebruiken. Het is een krachtig evenwicht tussen eenvoud en efficiëntie. Met zijn gebruiksvriendelijkheid en geweldige kernfuncties is MailerLite één van de beste tools op de markt, vooral als je net begint met e-mailmarketing.

Wanneer is toch Mailchimp de beste keuze? Eigenlijk alleen als je niet zonder geavanceerde rapportages kunt. Want daar scoort Mailchimp (vooralsnog) beduidend beter dan MailerLite.

Direct uitproberen?

Wil je direct zelf ervaren wat MailerLite allemaal kan? Maak een gratis account aan en ga aan de slag. Via onderstaande speciale link (banner) krijg je 30 dagen lang toegang tot alle premium functionaliteiten. Na deze 30 dagen wordt je account automatisch teruggezet naar een gratis account. Je zit dus nergens aan vast.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top