online leeromgeving

Hoe kies jij het juiste platform voor jouw online leeromgeving?

Online leeromgevingen zijn HOT. Nu waren online leeromgevingen al lange tijd populair en zijn er al heel veel ondernemers die hun aanbod hebben vertaald naar een online training of programma.

Maar nu er – sinds de uitbraak van Corona – steeds meer mensen thuis werken die het online wereldje ontdekken, is de vraag naar online trainingen groter dan ooit. Reden voor meer en meer ondernemers om met een online training aan de slag te gaan.

Hoe zit dat bij jou? Ben jij ook van plan om een online aanbod te creëren in de vorm van een online training of programma?

Dan is het handig om te weten waar je moet starten!

Er zijn heel veel aanbieders van software, plug-ins en platformen voor online cursussen en trainingen: LearnDash, WishList Member, MemberPress, LifterLMS, Kajabi, Huddle, CourseFlow en nog nog heel veel meer. Te veel om op te noemen. 🙂

Hoe vind je nu de juiste omgeving voor jouw online training?

Inventariseer je eisen

Zet als eerste alle eisen die jij stelt aan jouw online leeromgeving op een rijtje. Wil je een omgeving met of zonder community? Wil je de mogelijkheid hebben om quizzen toe te voegen? Wil je je cursisten na afronding een certificaat geven? Wees zo gedetailleerd mogelijk en aan de hand van jouw eisenpakket zullen er zeker al verschillende opties afvallen.

Hoe technisch ben jij?

Stel deze vraag aan jezelf en wees heel eerlijk. Hoe handig ben jij met software en plug-ins? Hoeveel tijd en energie ben jij bereid om in de opzet van je leeromgeving te stoppen?

Ben je niet zo handig met techniek, kies dan een platform waar het raamwerk van je omgeving al helemaal voor je wordt klaargezet. Op die manier hoef je niet zelf aan het bouwen te slaan. Je doet de nodige aanpassingen voor jouw huisstijl en voegt je content toe en je kunt snel je eerste cursus verkopen.

Ben je wat handiger met online techniek, kijk dan goed naar de optie om zelf op jouw WordPress website (of een subdomein daarvan) een academie te bouwen met behulp van een LMS plug-in. Voordeel daarvan is dat je alles zelf in eigen beheer hebt en dus 100% baas bent over je eigen leeromgeving en content.

Let op de kleine lettertjes!

Kies je voor een bepaald platform, lees dan de kleine lettertjes (zoals algemene voorwaarden) goed door voordat je met deze partij in zee gaat. Er zijn namelijk platformen die jouw content “kapen”.

Wat bedoel ik daarmee? Stel: je biedt je online cursussen aan via platform A, maar je bent niet tevreden of je besluit om de online omgeving in eigen beheer te gaan houden. In ieder geval, je wilt weg. Dan is het bij meerdere platformen niet mogelijk om je content mee te nemen. Je krijgt geen export mee van jouw cursussen en zult al je content in je nieuwe omgeving handmatig weer moeten invoeren.

Nu is dat wellicht nog niet zo erg…..

…..maar er zijn ook aanbieders die doodleuk in hun algemene voorwaarden hebben staan dat zij alle content die jij via hun platform deelt (lees: jouw online trainingen) mogen gebruiken en distribueren. Zij kunnen dus met jouw content aan de haal gaan. En dat moet je natuurlijk absoluut niet willen.

Dus: check dit goed voordat je een definitieve keuze maakt.

Mijn favoriet 🙂

Zoals je wellicht uit bovenstaande kunt afleiden, ben ik er voorstander van om je online leeromgeving in eigen hand te houden.

Bouw je online leeromgeving lekker zelf op je eigen website (of een subdomein daarvan) en gebruik daarvoor de LMS-plugin LearnDash. Laat je niet afschrikken door “technisch gedoe”. Er zijn namelijk best wel opties beschikbaar met een leercurve die voor iedereen prima te doen is. En er zijn genoeg hulplijnen die je kunt inschakelen. Denk aan (gratis) hulp via diverse Facebookgroepen of (betaalde) support van een virtual assistant. 😉

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top